Alapértékeink „kincses ládikája” 1.

 Ettől vagyunk egyediek, és megkülönböztethetőek.

Alapértékeink "kincses ládikája" - "Nagykönyve"
Alapértékeink „kincses ládikája” – „Nagykönyve”

Ahol a mozgatórugóink, motivációink rejlenek.

” A dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.” Hamvas Béla

„Értékrendszerünk, az attitűdjeink és a hiteink nagyon hatékony kombinációt képesek alkotni a gondolatainkkal, érzéseinkkel, viselkedésünkkel és a teljesítményünkkel.” Stefen Neale

Képzeljünk el egy fát!

Győkérzet - Alapértékrendszerünk
Gyökérzet – Alapértékrendszerünk
  • A gyökér szimbolizálja az alapértékeinket,
  • a vastagabb ágak attitüdjeinket,
  • a levelek pedig viselkedésünket, cselekedeteinket.

Az alapértékeink-értékrendszerünk lényünk mélyebb részét képezik, mélyben lévőségük által sokkal kevésbé változtathatók, mint a fentebb található hiteink és attitüdjeink. Ezek mindhárman a tudattalanban, érzelmi agyunkban élnek.

A fánknak nagyon fontos része a gyökérzete, a törzse, és a vastagabb ágai, hiszen a levelekhez ezen az úton jut el a tápanyag a földből, ami meghatározza majd azt is, hogy mennyire lesz terebélyes és sok kövér levéllel borítva a lombos része. Fontos a számára a biztos alap, a gyökérzet.

A mi példánkban ez azt jelenti, hogy érdemes megérteni és dolgoznunk az alapértékeinkkel / érzelmeinkkel, a hiteinkkel és a attitüdjeinkkel/hozzáállásunkkal, mert a megnyilvánulásainkkal hatékony kapcsolatban vannak.

Pár kérdéssel illusztrálom, hogy mire is gondolok ebben a témában:

Mi az, ami valóban motivál? Mit tartasz értékesnek?

Milyen a hozzáállásod, amely a napi viselkedésedet és szokásaidat meghatározza?

Mikben hiszel, amelyek pozitív cselekvésre ösztönöznek, vagy éppenhogy visszafognak?

Könnyen megválaszolta ezeket a kérdéseket, vagy hosszabban kellett gondolkodni a válaszokon? Valószínűleg többen hosszabban elgondolkodtak, hiszen lényünk mélyebb részét érintő vizsgálódásra késztettek a kérdések.

Valójában nem szoktunk ezeken a kérdéseken a napi rutin és egyéb dolgok miatt elgondolkodni. Ha néha megállnánk, és magunkba tekintenénk és felfedeznénk, hogy az értékrendszerünk, a hiteink, attitűdjeink miképpen segíthetnek bennünket, önmagunkat is jobban megismerhetnénk. Vagy megnéznénk, miképpen hátráltatnak bennünket, mivel befolyásolják a viselkedésünket, a gondolkodásunkat, és azt is, hogy mennyire használjuk ki a benső lehetőségeinket. Ha hátráltatnak, van lehetőségünk kigyomlálni őket, és a helyükre támogatóbb, egészségesebb hiteket, beállítódásokat ültethetünk.

Igazi ajándék, ha tisztában vagyunk az alapértékeinkkel-értékrendszerünkkel. Segíthetnek rájönni, hogy mi igazán fontos nekünk, mi motivál bennünket, és rájöhetünk arra, hogy a mindennapokban miért viselkedünk úgy, ahogyan és miért döntünk úgy, ahogyan. Ha ismerjük őket, akkor érvényesíthetjük is.

Egyediségünket adják, és megfigyelhetjük, láthatjuk az alapértékeink sokarcú kombinációja különbözik a más emberekétől. Mint az ujjlenyomatainké.

Üdvözlettel: Rózsa