Honnan hozzuk alapérték rendszerünket? 4.

Alapérték rendszerünk „kincses ládikája” avagy a „Nagy Könyv”

Hogy honnan hozzuk az alapértékeink listáját, nos ezen még konstruktív vita folyik szakmai berkekben. Valahol a tyúk és a tojás dilemmájánál tart az elmélet.

Azonban tény, hogy létezik a lista velünk együtt és általunk. A család, a rokonság, a nemzeti sajátosságok, a baráti társaság, kulturális környezet, élettapasztalatok és még sorolhatnám, ahonnan információként összeszedődtek a számunkra még az életünk elején, és egyedivé tesznek bennünket.

Ha az egészséges alapértékeinkkel összhangban tudunk cselekedni, az életünket könnyűnek érezzük. Ha nem tudjuk ezt megvalósítani, elégedetlenek leszünk, stresszesek, boldogtalanok.

 Az alapértékek kiemelkedő fontossággal bírnak az életünkben, mert ezek motiválnak, ezek a mozgatórugóink.

 Gondolatmozdító:

Képzeld el, hogy van egy kincses térképed az életedhez!  🙂

 

Az életed különböző területei vannak itt megrajzolva csak neked, és magad által. A térképen színes kör jelöli a kincses ládáid helyét.

A ládákban az alapértékeidet tartod. Mostanában nem nyitottad fel ezt a térképet, ami egyidős veled. Ha kiterítetted, akkor is szinte csak annyi időre, hogy berajzold az aktuális kört, miután a ládikádba valamit beraktál.

Ez a térkép, ha újból elővennéd, és most hathatósan megvizsgálnád, és egyben a kincses ládáid tartalmát is, akkor segítene neked rájönni, hogy ki is vagy valójában és hogyan, milyen alapokon működsz. Ez azt jelenti, hogy számodra fontosak az értékeid, és tudod, hogy ezek micsodák.

 Ezek az értékek úgy működnek, mint egy iránytű, egy benső iránytű, és ha odafigyelünk rájuk, megadják az életedben követendő irányokat.

 Kívánok Önnek Kedves Olvasó könnyű utazást  🙂

-Rózsa-