Mik az alapértékeid? Gondolatébresztő 5.

Alapértékeink „kincses ládikája – a „Nagy könyv”

Mik az alapértékeid? Mi az igazán fontos a számodra az életedben?

A válasz lehet: család, barátok, a munkám, a sport és még megannyi válaszlehetőség.

Ám, ha jobban megnézzük, ezek valójában önmagukban nem értékek, hanem képviselői valamilyen értéknek.

Mit kapsz ettől/ezektől? Ha a család a fontos a számodra, akkor miért? Mit kapsz tőlük?

Ha a család példáját ragadjuk ki a fenti válaszok közül, akkor a mélyebbre tekintve egyik ember azt mondhatja: „ az odatartozást”, mások pedig: „ gondoskodást, szeretet, biztonságot, nyugalmat,”  kapnak. Nos, ezek a válaszok már az alapértékek kategóriájába tartoznak.

Ha alaposan elgondolkodunk a kérdések alapján, akkor rájövünk, és megértjük a minket irányító értékeket.                                                    Átlépve a logikus gondolkodáson (amit “a la cart” választanál, ami szerint: mit kellene neked gondolnod…), és az érzelmi agyunk megmozgatásával és segítségével.

 A másik feladat: Gondold végig a kapcsolataidat, és azokat az értékeket, amelyek a másik embernek fontosak.

Van olyan alapérték ami közös? Van olyan alapérték ami más? Miben más? Mennyiben különbözik? Kicsit? Nagyon? Kifejezetten ütköznek az értékeitek? Fogalmad sincs, hogy miből fakad ez? Lehet, hogy azért van, mert más értékekkel bír azon a területen mint Te?

                   ÉN

Ennek a megértése már önmagában megnyugtató lehet. Ha ebből fakad, akkor már el is kezdheted áthidalni a köztetek lévő szakadékot. 🙂

Ő
 Ő

Mostanra a teljesség igénye nélkül a Fánk gyökérzetének mibenlétéről és alapvető fontosságáról tártunk fel néhány gondolatébresztő képet.

Üdvözlettel: Rózsa